Thawatchai Anukul
31 augustus
– Het Department of Special Investigation is in verlegenheid gebracht door de dood van Thatwatchai Anukul , een voormalige beambte van het Land Department. Hij pleegde vermoedelijk suïcide in een cel door zijn sokken rond zijn hals te binden en ze met een scharnier van de deur te verbinden. Toen hij werd gevonden, ademde hij nog, maar de hulp kwam te laat. De DSI stelt een onderzoek in.
De man werd maandag gearresteerd in Bang Yai (Nonthaburi). Hij wordt verdacht van de uitgifte van valse gronddocumenten in Phuket en Phangnga. Tijdens zijn detentie vertoonde hij tekenen van stress. Hij at weinig en vroeg of het licht uit kon in zijn cel, maar dat werd geweigerd. De DSI heeft de geplande persconferentie geannuleerd.
Thatwatchai was sinds 2003 voortvluchtig toen de NACC in dat jaar zijn gesjoemel ontdekte. Hij is de belangrijkste verdachte van fraude met land sinds de DNP aangifte deed van zijn vermeende betrokkenheid bij encroachment in nationaal park Sirinat in Phuket. Zo gaf hij onder meer grondaktes uit voor het Layan strand in Thaland (Phuket) en andere gronden, in totaal 700 percelen; idem voor een deel van nationaal park Hat Thai Mueang-Khao Lampi in Phangnga. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)
Twijfels over suïcide Thawatchai in politiecel
1 september – Er zijn twijfels gerezen over de suïcide van Thawatchai Anukul, een voormalige werknemer van het Land Department, die wordt beschuldigd van corruptie. Uit de autopsie is gebleken dat hij overleden is aan een maagbloeding en een gescheurde lever, veroorzaakt doordat hij met een stevig, bot voorwerp is geraakt, in combinatie met verstikking.
Thawatchai, al tien jaar op de vlucht, werd maandag gearresteerd. Dinsdagochtend werd zijn lichaam gevonden in een cel van de DSI. Hij zou zijn sok (later is gezegd zijn shirt) om zijn nek hebben gebonden en aan een scharnier van de celdeur hebben vastgemaakt. DSI-personeel probeerde hem te reanimeren, wat later in het ziekenhuis werd voortgezet met een CPR machine. [Het bericht zegt ook dat CPR aanvankelijk werd verleend door een nurse (verpleger/verpleegster) en later door twee stafleden in het ziekenhuis]
DSI adjunct-hoofd Songsak ontkent de mogelijkheid dat Thawatchai is aangevallen.En een andere DSI bobo zegt geen aanleiding te zien om zijn dood in verband te brengen met kha tat ton, wat betekent iemand vermoorden om andere criminelen te beschermen. De DSI [geen naam] houdt vol dat zijn dood het gevolg was van stress vanwege zijn arrestatie. Andere verdachten die betrokken waren bij het vervalsen van grondaktes, zijn al bekend en het bewijs tegen hen is solide.
De DSI heeft om elke twijfel weg te nemen het Institute of Forensic Medicine gevraagd een tweede autopsie te verrichten omdat de eerste autopsie is gedaan door het Central Institute of Forensic Science, dat onder hetzelfde ministerie als de DSI ressorteert.
Crematie Thawatchai uitgesteld; familie wil duidelijkheid
2 september – De nabestaanden van Thawatchai Anukul, die in een DSI-cel suïcide zou hebben gepleegd, cremeren niet zijn lichaam, zolang de omstandigheden van zijn dood niet zijn opgehelderd. Gisteren zou de crematie plaatsvinden, maar de familie wil eerst het volledige autopsierapport afwachten.
De jongere broer Chainarong zegt dat het uitstel deels te maken heeft met de kritiek op de familie; die betaald zou zijn om haar mond te houden. Maar het belangrijkste is dat ze gerechtigheid voor Thawatchai wil en op duidelijker details over zijn dood wachten. ‘De manier waarop hij stierf – ik geloof niet dat ik dat kan accepteren.’
Thawatchai (66) werd maandag in Nonthaburi gearresteerd, nadat hij bijna 10 jaar voortvluchtig was geweest. Hij wordt verdacht van talloze gevallen van fraude bij het verstrekken van documenten voor land in Phuket en Phangnga. Volgens een verklaring van de DSI zou hij geprobeerd hebben zichzelf op te hangen door zijn sokken om zijn nek te wikkelen en te verbinden met een scharnier van de celdeur.
Volgens de autopsie van het Police General Hospital is Thawatchai overleden aan een maagbloeding en gescheurde lever, veroorzaakt door een vast, stomp voorwerp, in combinatie met verstikking door ophanging. DSI-hoofd Paiwit heeft gesuggereerd dat de verwondingen het gevolg kunnen zijn van de reanimatie, maar de directeur van het Mongkutwattana ziekenhuis dat een EHBO-team had gestuurd, acht dat onmogelijk omdat er een flinke afstand is tussen lever, hart en longen.
Broer Chainarong vertrouwt het sokken verhaal niet, want Thawatchai droeg korte sokken. Die kunnen onmogelijk gebruikt zijn, zoals beweerd. Hij heeft CCTV-beelden mogen bekijken, maar die laten niet zien wat er in de cel gebeurde. Daar zou geen camera hangen.
De DSI doet een intern onderzoek naar de dood. Naar verwachting duurt dat een week. De politie heeft langer nodig: dertig dagen. Een tweede autopsie neemt 45 dagen in beslag.
Minister Paiboon (Justitie) belooft actie te ondernemen als zou blijken dat er sprake is van vals spel. Hij zegt dat vragen zijn gerezen over het feit dat al deze jaren geen vermogens in beslag zijn genomen, maar waarop de minister doelt, schrijft de krant niet. Ik neem aan dat de door Thawatchai gepleegde fraude hem geen windeieren heeft gelegd. In bijgaand kader een overzicht van wat meneer allemaal op zijn kerfstok heeft [nog niet beschikbaar].
Op de foto een demonstratie CPR tijdens een persconferentie dinsdag over Thatwatchai’s mysterieuze dood.
Outsiders ingeschakeld bij onderzoek dood Thawatchai
3 september – Bangkok Post opent vandaag met de zoveelste follow-up over de mysterieuze dood van Thawatchai Anukul in een cel van de DSI. Minister Paiboon (Justitie) heeft toestemming verleend voor het inschakelen van onafhankelijke medische onderzoekers van staatsziekenhuizen. De minister hecht aan transparantie omdat twijfels zijn gerezen over de doodsoorzaak.
Zoals bekend van BP wordt de voorgeschiedenis weer in extenso herhaald, een journalistiek gebruik dat in Nederland ondenkbaar is. Bij ons zou een korte samenvatting volstaan. Maar BP, The newspaper you can trust, aldus het motto, denkt er anders over, hetgeen mij doet denken aan een uitspraak van een journalist na een dag van noeste arbeid Do-re-mi-fa-sol, weer een krantje vol.
Inmiddels zijn drie DSI-functionarissen gehoord, die dienst deden toen Thawatchai suïcide zou hebben gepleegd, waarbij gebruik is gemaakt van een leugendetector [een uiterst onbetrouwbaar middel om vast te stellen of iemand liegt]. De resultaten zijn niet bekend gemaakt [Over transparantie gesproken].
Permanent secretaris van Justitie Charnchao maakte gisteren bekend dat op ministerieniveau een onderzoekscommissie wordt gevormd. De commissie komt over twee weken met haar bevindingen. De familie van Thawatchai mag alle stappen van het onderzoek volgen. Thawatchai’s lichaam is opgeslagen in het mortuarium van het Thammasat ziekenhuis in Pathum Thani. Volgens Charnchao is de aangekondigde tweede autopsie niet nodig.
Het hoofd van de DSI ontkent dat bewakingscamera’s zijn verwijderd uit de cel waarin Thawatchai was opgesloten, wat weer eens bewijst dat het altijd gonst van de geruchten in Thailand, het ene nog gekker dan het andere. Hij zegt dat het DSI-kantoor gecontroleerd mag worden.
Premier Prayut dringt er bij de bevolking op aan geen overhaaste conclusies te trekken. ‘Laat de autoriteiten hun werk doen.’ Prayut neemt ook zorgen weg over beëindiging van de onderzoeken naar fraude met gronduitgifte in Phuket en Phangnga, waarvan Thawatchai werd beschuldigd. Hij zou gedood zijn om die zaken in de doofpot te stoppen. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)
In bijgaand kader een overzicht van wat meneer allemaal op zijn kerfstok heeft.
DSI: Thawatchai met geen vinger aangeraakt
4 september – Het Department of Special Investigation (DSI) heeft de politie verteld dat er geen bewijs is voor mishandeling van Thawatchai, voordat hij naar zijn cel werd gestuurd. Toen hij werd gearresteerd, zag hij er ‘normaal’ uit, hij leek niet ziek en er waren geen tekenen van geweld tegen hem.
Na zijn arrestatie is hij verhoord door de DSI en openbare aanklagers. Daarbij was zijn familie aanwezig. Of Thawatchai medisch is onderzocht, weet DSI adjunct-hoofd Wannachai die met de politie heeft gesproken over wat er gebeurd is, niet.
De politie praat binnenkort met de leider van het arrestatieteam, morgen met de verpleegsters die geprobeerd hebben Thawatchai te reanimeren en dinsdag met de twee DSI-ers die Thanatachai in de gaten moesten houden tijdens zijn detentie. De politie bekijkt ook de beelden van bewakingscamera’s die in de buurt van de cel hangen waar Thawatchai geprobeerde zou hebben suïcide te plegen. In de cel zelf hangen geen camera’s.
De politie heeft geen informatie over personen die Thawatchai geholpen moeten hebben om dertien jaar uit de handen van Justitie te blijven. Thawatchai had een vriendin en een onbekend aantal kinderen.
Inmiddels wordt er natuurlijk weer druk gespeculeerd, zoals gebruikelijk in Thailand. De directeur van het Mongkutwattana General ziekenhuis schrijft op Facebook te geloven dat de mensen die zijn ondervraagd door de DSI Thawatchai’s dood in scène hebben gezet zodat het lijkt alsof DSI-personeel er verantwoordelijk voor is. Deze lieden [wie eigenlijk?] zouden de DSI in een kwaad daglicht willen stellen en het onderzoek verstoren.
Een smerig relaas over het Land Office van Phuket
4 september – De krant besteedt er geen extra aandacht aan, maar meldt slechts tegen het eind van een Special Report over de dood van Thawatchai Anukul in een DSI-cel dat het drie dagen voor het verlopen van de verjaringstermijn was toen hij maandag in Nonthaburi werd aangehouden.
Dat maakt de theorie dat hij vermoord is om anderen de hand boven het hoofd te houden, des te aannemelijker, want de verklaring, ophanging aan zijn sokken, is inmiddels bijgeschreven in het
sprookjesboek van Moeder de Gans.
In het Special Report (achtergrondverhaal) wordt uitgebreid ingegaan op het gesjoemel met grondaktes en documenten, waarvan Thawatchai wordt verdacht. Het artikel begint op 25 april 2003. Pongsathorn Hiranburana (47), die op verzoek van de gouverneur van Phuket een rapport had opgesteld over de endemische corruptie bij het lokale Land Office, werd in zijn auto doodgeschoten. Thawatchai, die de bui zag hangen, had op 1 april ontslag genomen. Sindsdien was hij voortvluchtig tot hij maandag werd aangehouden. Dat ontlokt de krant de opmerking: Even by extraordinary standards of corruption in Thailand, Thawatchai’s survival in any official capacity with the Land Office is beyond belief. [Wat daarvan de verklaring is, hoef ik toch niet uit te leggen?]
Ik zal de vele details van het gesjoemel die het artikel noemt, niet herhalen. Pongsathorn ontdekte dat eigendomspapieren voor land ter waarde van 600 miljoen baht illegaal waren verstrekt. Drieduizend rai in Phuket, door ondernemers verkocht aan mensen in Bangkok, was openbaar land; de eigendomspapieren waren verdacht. Elders in het artikel wordt gesproken over eigendomspapieren van duizend percelen met een waarde van 10 miljard baht.
In 2010 trok de National Anti-Corruption Commission aan de bel. Ze oordeelde dat Thawatchai als registrar (griffier) schuldig was aan grof plichtsverzuim, misdadig misbruik van macht en vervalsing van documenten. Vier maanden na zijn verdwijning had het Land Department al aangifte gedaan tegen Thawatchai en medeplichtingen. Volgens de politie vroegen de ambtenaren 1,5 tot 3 miljoen baht voor het vervalsen van documenten. Drie van Thawatchai’s collega’s werden in 2006 veroordeeld. Een heeft zijn straf uitgezeten, een zit nog gevangen en een werd begin dit jaar vrijgelaten nadat hij een beroepsprocedure had gewonnen.
Het Special Report leest als een spannende misdaadroman, alhoewel slecht geschreven en soms met tegenstrijdige informatie. Ik denk dat de auteurs s verzopen in de vele details en soms met tegenstrijdige informatie. Ik denk dat de auteurs zijn verzopen in de vele details of ze hebben niet de onderste steen boven kunnen halen.
DSI: Thawatchai met geen vinger aangeraakt
4 september – Het Department of Special Investigation (DSI) heeft de politie verteld dat er geen bewijs is voor mishandeling van Thawatchai, voordat hij naar zijn cel werd gestuurd. Toen hij werd gearresteerd, zag hij er ‘normaal’ uit, hij leek niet ziek en er waren geen tekenen van geweld tegen hem.
Na zijn arrestatie is hij verhoord door de DSI en openbare aanklagers. Daarbij was zijn familie aanwezig. Of Thawatchai medisch is onderzocht, weet DSI adjunct-hoofd Wannachai die met de politie heeft gesproken over wat er gebeurd is, niet.
De politie praat binnenkort met de leider van het arrestatieteam, morgen met de verpleegsters die geprobeerd hebben Thawatchai te reanimeren en dinsdag met de twee DSI-ers die Thanatachai in de gaten moesten houden tijdens zijn detentie. De politie bekijkt ook de beelden van bewakingscamera’s die in de buurt van de cel hangen waar Thawatchai geprobeerde zou hebben suïcide te plegen. In de cel zelf hangen geen camera’s.
De politie heeft geen informatie over personen die Thawatchai geholpen moeten hebben om dertien jaar uit de handen van Justitie te blijven. Thawatchai had een vriendin en een onbekend aantal kinderen.
Inmiddels wordt er natuurlijk weer druk gespeculeerd, zoals gebruikelijk in Thailand. De directeur van het Mongkutwattana General ziekenhuis schrijft op Facebook te geloven dat de mensen die zijn ondervraagd door de DSI Thawatchai’s dood in scène hebben gezet zodat het lijkt alsof DSI-personeel er verantwoordelijk voor is. Deze lieden [wie eigenlijk?] zouden de DSI in een kwaad daglicht willen stellen en het onderzoek verstoren.
Commentaar: Integriteit DSI staat op het spel
4 september – De dood van een belangrijke verdachte van fraude met grondaktes, die in hechtenis was genomen door het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), heeft zoveel wantrouwen gewekt dat de integriteit van de dienst in gevaar is, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag.
In de eerste plaats omdat de DSI een dag nadat Thawatchai Anukul was gearresteerd al de conclusie klaar had dat hij suïcide had gepleegd door zichzelf met zijn sokken op te hangen aan een scharnier van de celdeur. Een verklaring die niemand kan overtuigen want het is zo goed als onmogelijk sokken aan een spil met de breedte van een paar centimeter te bevestigen en wel zo stevig dat een man eraan kan hangen.
De veronderstelling van de DSI kreeg een zware knauw toen uit de autopsie bleek dat hij was overleden aan een maagbloeding en gescheurde lever, veroorzaakt door een klap met een stomp voorwerp. Gelukkig was minister Paiboon (Justitie) zo verstandig opdracht te geven voor een urgent onderzoek.
Ook de DSI vormde een panel, maar DSI-hoofd Paisit bleef hameren op de zelfmoordtheorie. De gescheurde lever zou ontstaan kunnen zijn door de hartmassage die Thawatchai had gekregen van staf van het Mongkutwattana General Hospital, nadat DSI personeel hem in bewusteloze toestand had gevonden. Onmogelijk, zei de directeur van het ziekenhuis, gezien de afstand tussen lever en hart.
Blijkbaar hecht de DSI geen geloof aan de theorie dat Thawatchai vermoord is om de andere verdachten van de fraude die nog op vrije voeten zijn, te beschermen. De dienst beweerde met klem dat alle namen in de fraudezaken waarbij Thawatchai was betrokken, bekend zijn en dat het bewijs tegen hen solide is. Zijn getuigenis zou geen verschil hebben gemaakt.
Maar dat laat onverlet dat de belangrijkste verdachte in een zaak die honderden grondtransacties betreft, is overleden tijdens zijn voorlopige hechtenis, mogelijk terwijl hij bewaakt werd. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
De DSI moet de zaak grondig onderzoeken en de bevolking informeren wat mis ging bij zijn detentie en hoe de dienst gaat voorkomen dat zoiets niet weer gebeurt. Als het niet lukt een volledige verklaring voor de dood te geven, ondersteund door stevig en geloofwaardig bewijs, zal dat een donkere schaduw werpen over de prestaties en de toerekenbaarheid van de DSI. (Bron: Bangkok Post, 3 september)
Ziekenhuisdirecteur steekt zijn hand in wespennest
6 september – Sterfgevallen van misdaad verdachten, die in hechtenis zijn genomen door politie of leger, of andere vormen van opsluiting, zijn niet ongewoon in dit land. De lijst is eindeloos en helaas worden de echte daders nooit gegrepen. Nog erger, in de meeste gevallen wordt niet eens een autopsie gehouden.
Veera Prateepchaikul somt in zijn wekelijkse rubriek Think Pragmatic op de opiniepagina van Bangkok Post enkele high-profile gevallen van de afgelopen jaren op: een voormalige hoofdinspecteur van de CSD, een kernlid van de anti-Thaksin beweging PDRC en een bekende astroloog.
Zijn pragmatische denk exercitie begint met drie vragen:
• Heeft Thawatchai Anukul, de voormalige ambtenaar van het Land Office in Phuket, zichzelf opgehangen?
• Of stierf hij per ongeluk toen hij hartmassage kreeg van personeel van het Mongkutwattana ziekenhuis?
• Of werd hij met opzet gedood door iemand om te voorkomen dat hij iets zou onthullen waarvan ze niet willen dat anderen dat te weten komen?
De directeur van het ziekenhuis, die de tweede doodsoorzaak, gesuggereerd door de DSI, onmogelijk acht, gooit op Facebook de knuppel in het hoenderhok met een nog ernstiger beschuldiging jegens de DSI.
Thawatchai moet vermoord zijn door een moordenaar die de hulp kreeg van enkele DSI-mensen maar zonder de kennis van de DSI-top. Volgens Rienthong was de moord bedoeld om de DSI in diskrediet te brengen als een ‘bad guy’, wat de zaak aanzienlijk ernstiger maakt dan de fraude die door Thawatchai is gepleegd. Het is een zaak die de nationale veiligheid bedreigt.
Volgens de directeur was het niet nodig om Thawatchai een kopje kleiner te maken, want hij was slechts een kleine speler in de fraudezaak. Het doel was de sporen uit te wissen van degenen die in Phuket kostbaar land verwierven dankzij zijn hulp. Rienthong suggereert dat een zeker ‘iemand’ van het incident profiteert en er gebruik van kan maken om zijn verzoek om politiek asiel te motiveren. Die ‘iemand’ zou snel gepakt worden.
Wow!, schrijft Veera. Rienthong’s theorie van een moordenaar die een opdracht uitvoert van een mysterieus ‘iemand’ leest als een misdaadroman. Maar hoe verklaart deze theorie de ‘gedwongen verdwijning’ van Thawatchai’s vervanger op het Land Office van Phuket, enkele jaren nadat Thawatchai ondergronds ging tot hij vorig week door de DSI in Nonthaburi werd aangehouden. Houden de twee zaken verband met elkaar? Werden ze door dezelfde ‘iemand’ tot zwijgen gebracht?
Allemaal theorie, maar mijn advies aan Rienthong is: Je hebt je hand in een wespennest gestoken, bereid je maar voor op wraak, aldus Veera. (Bron: Bangkok Post, 5 september)
P.S. De verwijzing naar de dood van Thawatchai’s opvolger zegt me niets.
Update: Broer gelooft DSI niet
De broer van Thatwatchai Anukul hecht geen geloof aan de bewering van de DSI dat Thawatchai zich aan zijn sokken heeft opgehangen in een cel van de DSI. En hij is niet de enige die de uitleg van de DSI verwijst naar het sprookjesboek van Moeder de Gans.
Gisteren sprak Chainarong met de onderzoekers van het politiebureau Thung Song Hong. Hij zegt dat op Thawatchai’s nek de afdruk is te zien van iets dat dunner is dan een microonkabel, dus zeker niet van zijn sokken kan zijn, die hij om zijn nek zou hebben gebonden.
Bovendien heeft degene die dienst had, tegenstrijdige informatie gegeven. Tegen zijn baas zei hij dat Thawatchai zich aan zijn shirt had opgehangen, tegen de politie zijn sokken. Het hoofd van het politiebureau vindt dat niet vreemd. Mensen in dit soort situaties raken gemakkelijk in verwarring. De DSI heeft de man met behulp van een leugendetector ondervraagd. In dit bericht is toch weer sprake van een tweede autopsie.
Woensdag 7 september
– De politie heeft de DSI gevraagd beelden te overleggen van de CCTV naast de cel waar Thawatchai Anukul was opgesloten en suïcide zou hebben gepleegd. Mogelijk heeft de camera opnamen gemaakt die duidelijkheid kunnen verschaffen over de vraag: was het suïcide of was het moord?
Het personeel dat toezicht hield op Tawatchai, is ondervraagd. Het beweert met klem dat er geen camera’s hangen in de cellen waar verdachten in voorarrest worden opgesloten. Volgens adjunct-commandant Komsak van de MPD 2, zou dat een schending van de rechten van verdachten zijn. Het bericht bevat verder geen nieuwe informatie.
Toeval of opzet: Camera’s bij Thawatchai’s cel kapot
8 september – Hoe toevallig! De bewakingscamera’s bij de cel waar Thawatchai Anukul suïcide zou hebben gepleegd, waren defect. Thawatchai’s broer Chainarong gelooft er niets van. De politie verwacht haar onderzoek naar de mysterieuze dood binnen dertig dagen af te ronden.
Komsak Sumangkaset, leider van het onderzoeksteam, denkt dat de camera’s wel werkten, maar of de beelden bewijs opleveren, weet hij niet. Komsak en een team van de Central Police Forensic Science Division inspecteerden gisteren de cel waar Thawatchai zich zou hebben opgehangen aan zijn sokken, wat Chainarong in twijfel trekt [en hij is niet de enige]. Evenals maandag mocht hij gisteren de cel niet in.
Vandaag vergadert een panel van het ministerie van Justitie over de details die tot nu toe bekend zijn, zoals het autopsierapport. Uit de autopsie is gebleken dat Thawatchai is overleden aan een maagbloeding, waarbij hij 500 cc bloed verloor, en een gescheurde lever, veroorzaakt door een klap met een stomp voorwerp.
Suïcide met sokken lijkt mogelijk
9 september – De Central Police Forensic Science Division acht het mogelijk dat Thawatchai Anukul om het leven is gekomen door ophanging aan zijn sokken, maar ze weet niet of het om suïcide ging of moord.
Uit een reconstructie gisteren van de divisie is gebleken dat het slachtoffer zich met zijn sokken aan een scharnier van de celdeur heeft kunnen ophangen, aldus diensthoofd Thawatchai, die toevallig dezelfde naam heeft als het slachtoffer. Bij de reconstructie gebruikte de dienst soortgelijke sokken als de sokken die Thawatchai droeg. Het scharnier kon het gewicht van het slachtoffer dragen.
Andere aanwijzingen: De kracht van iemands lichaamsgewicht kan een zwakke afdruk op de nek geven, die consistent is met de afdrukken op Thawatchai’s nek. Op de gebruikte sokken is DNA van hem gevonden, maar ook van iemand anders. De divisie heeft het DNA verzameld van DSI-personeel, dat betrokken was bij zijn detentie, en van de persoon die de sokken had losgemaakt.
Zaterdag 10 september
– De bewakingscamera’s bij de cel waarin Thawatchai Anukul zich aan zijn sokken zou hebben opgehangen, werkten niet goed, maar dat betekent niet dat ze volledig dienst weigerden. De DSI heeft het over ‘only a fault in the recording images’. [Snapt u deze krompraat? Ik niet.]
In mei heeft de DSI al een bedrijf gehuurd om het opnamesysteem opnieuw te installeren. Naar verwachting duurt dat werk tot 27 oktober. Het DSI kantoor beschikt over 49 camera’s en – hoe wonderlijk – de andere camera’s werken allemaal perfect.
Gisteren kregen verslaggevers een clip van 10 minuten te zien met beelden van het opgeroepen medisch team van het Mongkutwattana ziekenhuis: van de aankomst van het team en van het vervoer van het bewusteloze lichaam van Thawatchai naar de ambulance.
Thawatchai: Nieuwe twijfels aan sokkenverhaal
20 december – De suïcide van Thawatchai Anukul in een cel van de DSI begint nu toch wel sterk op moord te lijken, want zijn ribben blijken te zijn gebroken en dat kan nooit het gevolg zijn van de (zogenaamde) ophanging aan zijn sokken, wat de DSI beweert. Eerder was al twijfel gerezen aan het sokkenverhaal omdat Thawatchai een gescheurde lever had.
Uit röntgenfoto’s is gebleken dat aan beide zijden Thawatchai’s ribben zijn gebroken, maakte Porntip Rojanasuwan gisteren bekend. Porntip, de sexy voormalige directeur-generaal van het Central Institute of Forensic Science, is als adviseur verbonden aan de zaak en is lid van een team, door het ministerie van Justitie gevormd om na te gaan wat de doodsoorzaak is.
Thawatchai werkte op het Land Department in Phuket en Phangnga waar hij behulpzaam was bij het verlenen van illegale grondaktes. Het is aannemelijk dat tal van ‘invloedrijke figuren’ er niet rouwig om zijn dat Thawatchai hen niet meer kan meetrekken in zijn deconfiture.
Thawatchai’s lichaam gaat door de scan
21 september – Ik heb het bericht in de krant van gisteren er nog eens op nageslagen en ja, het staat er echt: de ribben van Thawatchai Anukul waren gebroken, aldus Porntip Rojanasunan, adviseur van het team dat onderzoek doet naar de vermeende suïcide van de voormalige medewerker van het Land Department in Phuket en Phangnga in een cel van de DSI.
Maar in de follow-up vandaag geen woord daarover. Het bericht zegt dat Thawatchai’s lichaam een CT scam krijgt om de doodsoorzaak vast te stellen: zelfmoord of moord. En dat is dan ook het enige nieuwsfeit dat wordt gemeld. Vverder herhaalt het bericht gegevens die al eerder zijn gemeld, dus die kan ik overslaan.
Vraagtekens rond dood Thawatchai in DSI-cel
22 september – De berichtgeving over de dood van Thawatchai Anukul in een DSI-cel begint nu wel erg verwarrend te worden. Directeur Rienthong Nanna van het Mongkutwattana ziekenhuis, waar nog geprobeerd is de bewusteloze Thawatchai te reanimeren, zegt dat zijn ribben niet waren gebroken en zijn lever niet was gescheurd toen hij in het ziekenhuis werd behandeld.
De politie sluit de mogelijkheid niet uit dat de oud-werknemer van het Land Department in Phuket en Phangnga door anderen is gedood. Mana Phochuai, hoofd van het politiebureau Thung Song Hong, zei dat woensdag na een bijeenkomst met het hoofd van het Institute of Forensic Medicine.
‘Details van de autopsie wijzen erop dat zijn ribben gebroken waren en dat zijn lever was gescheurd. Het is mogelijk dat hij door anderen is gedood, maar ik kan niet zeggen of het moord was. Verder onderzoek is nodig.’
Inmiddels is wel duidelijk dat geen geloof meer wordt gehecht aan de eerste verklaring van de DSI dat Thawatchai zich heeft opgehangen aan zijn sokken door die om zijn nek te binden en vast te maken aan een scharnier van de celdeur.
De 66-jarige Thawatchai was aangehouden op verdenking van het verstrekken van illegale grondaktes. Het is mogelijk dat degenen die hij bevoordeelde, hem de mond hebben laten snoeren. (Bron: website Bangkok Post, 21 september)
Wie doodde Thawatchai Anukul?
23 september – Het politieonderzoek naar de mysterieuze dood van Thawatchai Anukul in een cel van de DSI (de Thaise FBI) concentreert zich niet (meer) op de doodsoorzaak maar op de vraag: wie doodde Thawatchai?
Er zijn twee mogelijkheden: personeel van de DSI of ziekenhuisstaf. Een van de twee moet verantwoordelijk zijn voor Thawatchai’s gescheurde lever, zegt hoofdcommissaris Chakthip van de Royal Thai Police, het landelijk politiekorps. Chapthip geeft de verzekering dat de onderzoekers van het politiebureau Thung Song Hong uiteindelijk met duidelijke resultaten zullen komen.
Uit een eerdere autopsie is gebleken dat Thawatchai is overleden aan een maagbloeding en gescheurde lever, mogelijk als gevolg van een klap met een hard voorwerp. Daardoor is twijfel gerezen aan de versie van de DSI dat hij zich met zijn sokken zou hebben opgehangen aan een scharnier van de celdeur.
Commandant Mana van het politiebureau Thung Song Hong herhaalde gisteren zijn eerdere verklaring dat Thawatchai niet door ophanging om het leven is gekomen. Zijn dood was door iemand anders gekomen, opzettelijk of per ongeluk. Mana vindt nog een postmortem niet nodig omdat de resultaten van de autopsie duidelijk genoeg zijn.
Mana zegt van een cardioloog van het ziekenhuis, waar geprobeerd is Thawatchai te reanimeren, te hebben gehoord dat Thawatchai’s ribben gebroken kunnen zijn door fouten gemaakt bij de reanimatie. De cardioloog heeft de politie verteld dat de gebroken ribben niet zijn ontdekt toen een röntgenfoto is gemaakt van Thawatchai, die op dat moment nog leefde.
Het hoofd van het Metropolitan Police Bureau Division 2 Charoen noemt het verkeerd om de formulering dat anderen de dood veroorzaakten, te interpreteren als moord.
Thawatchai: Ziekenhuisdirecteur is ongelovig
24 september – Directeur Rienthong van het ziekenhuis, waar geprobeerd is Thawatchai Anukul te reanimeren, betwijfelt of zijn ribben waren gebroken, zoals gemeld. Hij beschuldigt ook het Institute of Forensic Medicine (waar de autopsie is verricht) en de DSI ervan informatie achter te houden.
De directeur eist dat het ziekenhuis betrokken wordt bij de tweede autopsie. Maar commandant Mana van het politiebureau Thung Song Hong, dat onderzoek doet naar Thawatchai’s dood, zei donderdag een tweede autopsie niet nodig te vinden, omdat de resultaten van de (eerste) autopsie duidelijk genoeg zijn.
Rienthong zegt dat in het ziekenhuis drie uur geprobeerd is de bewusteloze Thawatchai te reanimeren. Volgens de DSI zou de voormalige werknemer van het Land Department in Phuket en Phangnga zichzelf aan zijn sokken hebben opgehangen in een DSI-cel. Maar dat kwam Rienthong pas later te weten tijdens de persbriefing. ‘Waarom heeft de DSI informatie verborgen? Ze hebben ons niets verteld.’
Na de mislukte reanimatie is Thawatchai’s lichaam naar het Institute of Forensic Medicine van de Royal Thai Police gebracht. De autopsie op 30 augustus stelde zuurstofgebrek, een maagbloeding en een gescheurde lever als doodsoorzaak vast. Gebroken ribben werden niet genoemd. ‘Dit heeft mij en de ziekenhuisstaf die Thawatchai probeerde te redden, ertoe gebracht te twijfelen of zijn ribben wel echt waren gebroken. We geloven niet dat verschillende ribben zijn gebroken.’ Rienthong vindt het ook raar dat Thawatchai’s familie niet direct na de autopsie is geïnformeerd over de gescheurde lever.
Commandant Mana zei gisteren dat de politie onderzoekt wie een motief zou kunnen hebben om Thawatchai te doden. De politie heeft een DSI-er verhoord die Thawatchai voor diens dood heeft gesproken. Hij heeft de politie ingelicht over de frauduleuze grondaktes die Thawatchai zou hebben verstrekt. Eveneens gisteren is een CT scan gemaakt van Thawatchai’s lichaam.
Ophanging aan sokken: ’t Wachten is op de politie
6 oktober – Het panel van het ministerie van Justitie dat onderzoek doet naar de dood van Thawatchai Anukul, de man die zich in een DSI-cel zou hebben opgehangen aan zijn sokken, heeft zijn onderzoek afgerond, maar wil er niets over zeggen, daar de zaak nog door de politie van het bureau Thung Song Hong wordt onderzocht.
Voorzitter Wisit zegt dat het panel een unaniem besluit heeft genomen over de doodsoorzaak.Omdat het panel voornamelijk bestond uit medici heeft het zich daarop geconcentreerd en niet op de vraag of anderen betrokken waren. Het onderzoek kan wel behulpzaam zijn bij de vraag of overheidspersoneel blaam treft voor Thawatchai’s dood.
Het panel heeft geen autopsie verricht, maar zich alleen gebaseerd op informatie geleverd door de DSI en het ziekenhuis waar geprobeerd is Thawatchai te reanimeren.
Dinsdag 17 januari 2017
– Follow-up op een zaak waar we lang niets van hebben gehoord: de dood van Thawatchai Anukul, die in augustus onder mysterieuze omstandigheden overleed nadat hij door de DSI in hechtenis was genomen. Weet u nog? Hij zou zichzelf in zijn cel aan zijn sokken hebben opgehangen.
De DSI heeft het Central Institute of Forensic Science gevraagd het lichaam dat al die tijd in het Thammasat University ziekenhuis in Pathum Thani werd bewaard, aan de familie over te dragen. De broer van Thawatchai had daar om gevraagd, zodat hij begraven kan worden.
Op 20 februari behandelt de rechtbank het autopsie rapport. Het Central Institute maakte eerder bekend dat Thawatchai is overleden door een maagbloeding en een gescheurde lever, mogelijk als gevolg van een klap met een stomp voorwerp, en verstikking. Thawatchai was aangehouden wegens het verstrekken van frauduleuze grondaktes in Phanganga.
Nog geen reacties