Tijgertempel

ขนเสือหลวงตาบัว เมืองก
30 januari 2016
– In het holst van de donderdagnacht zijn vijf (verdoofde) tijgers uit de tijgertempel in Kanchanaburi gehaald door tempelpersoneel en DNP-ambtenaren. De tijgers zijn naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi gebracht. Wat de reden is van de geheimzinnigheid is me niet duidelijk.
Over de 147 tijgers in de tempel woedt al jarenlang een verwoede strijd tussen de tempel en de DNP.  De tempel ging eerder akkoord met de verhuizing van 70 tijgers, mits ze er 77 mocht houden in een dierentuin die in aanleg is.
De tempel is naar de rechter gestapt en eist een bedrag van 147 miljoen baht plus 7,5 procent jaarlijkse rente voor de tijd dat ze voor de tijgers heeft gezorgd. Voor zover ik me kan herinneren zeggen dierenliefhebbers dat de dieren er worden uitgebuit. Toeristen is geadviseerd de tempel te mijden.

22 februari
– Morgen worden nog eens vijf tijgers uit de tijgertempel in Kanchanaburi overgeplaatst naar wildbeheercentra in Ratchaburi. De verhuizing is te danken aan de verbeterde verstandhouding van de tempel en de DNP, die gisteren vergaderden. Van spanningen zoals in het verleden, was deze keer geen sprake.
In januari verhuisden de eerste vijf van de 147 tijgers, volgende maand worden de derde vijf overgeplaatst en vervolgens vijf per maand. De tempel ging eerder akkoord met de verhuizing van 70 tijgers mits ze er 77 mocht houden voor een geplande dierentuin op een gebied van 25 rai. Het heeft daarvoor 120 miljoen baht gereserveerd. De aanleg duurt drie maanden.
Volgens de DNP begon de tempel 15 jaar geleden met zeven tijgers. Toen het aantal toenam, nam ook het aantal bezoekers aan de tempel toe. Vorig jaar verdwenen drie tijgers spoorloos.

Oproep: Trek vergunning dierentuin tijgertempel in
26 april – De Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) en zusterorganisaties vragen de Central Administrative Court de dierentuinvergunning van de tijgertempel in Kanchanaburi (officieel Wat Pa Luang Ta Maha Bua) in te trekken. Ze verwijten het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP), dat toestemming heeft gegeven voor een dierentuin op 25 rai land, de beste praktijken op het gebied van wildbehoud te negeren.
Directeur en oprichter van WFFT Edwin Wiek zegt geschokt te zijn door de vergunningverlening omdat de tempel juridische actie staat te wachten vanwege vermeende dierenmishandeling en illegale dierenhandel. De tempel wordt er al sinds 2001 van beschuldigd. Wiek zegt verder dat de tempel tachtig zeldzame dieren huisvest zonder de vereist vergunningen.
De vice-voorzitter van de tempelstichting zegt dat de bouwplannen al zijn ingeleverd bij de DNP. De vergunning is verleend onder enkele strenge voorwaarden, onder andere een verbod op dierenshows, beperking van het aantal dieren en de medewerking van dierenartsen. Er komen de komende twee jaar 120 kooien en andere ruimtes (kosten 30 miljoen baht). Thans leven 137 tijgers in de tempel. De DNP haalde er eerder 10 weg en gaat er nog eens 10 weghalen. Als alle kooien klaar zijn, worden ze terug gevraagd.

Dierentuin tijgertempel aan in aanbouw

DNP:  Vergunning voor dierentuin tijgertempel in orde
27 april – Follow-up op het bericht van gisteren Oproep: Trek vergunning dierentuin tijgertempel in. De DNP die de controversiële tijgertempel in Kanchanaburi toestemming verleende voor de aanleg van een dierentuin zegt dat de vergunningverstrekking in de haak was.
De tempel heeft een bedrijf opgezet, Tiger Temple Co, dat in februari de aanvraag heeft gedaan. Volgens DNP adjunct-hoofd Adisorn is het bedrijf niet betrokken bij het illegaal bezit van wilde dieren en was er derhalve geen grond om de vergunning te weigeren.
Adisorn reageert op het verzoek van de Wildlife Friends Foundation Thailand aan de Administrative Court de vergunning in te trekken. Hij zegt dat de DNP de vergunning onmiddellijk zal intrekken als de tempel of het bedrijf zich schuldig maken aan illegale praktijken. De DNP is als vergunningverstrekker bevoegd het welzijn van de dieren te controleren. Overigens werd in het vorige bericht gemeld dat shows verboden zijn, maar in dit bericht staat dat de vergunning shows toestaat.
In de tempel verblijven thans 137 tijgers. De DNP heeft eerder tien tijgers overgenomen en wil er nog eens tien overnemen. De dienst is volgens Adisorn nog steeds van plan alle tijgers weg te halen. Als het bedrijf ze terug wil, kan het die van de DNP kopen, maar ook andere dierentuinen mogen een bod doen.
In 2001 hebben functionarissen ontdekt dat de tempel zeven illegale tijgers in haar bezit had, maar de tempel zei dat ze gedoneerd waren. Ze mochten blijven omdat de dienst toentertijd geen opvang voor hen had. Sinds dat jaar wordt de tempel beschuldigd van dierenmishandeling en illegale dierenhandel.

22 mei
– Verder een wel erg gedetailleerd bericht over de tijgertempel in Kanchanaburi. Een advocaat die pro bono werk voor de tempel heeft gedaan en zich van de tempel heeft gedistantieerd, wordt bedreigd omdat hij een boekje heeft opengedaan over de tempel. De advocaat zegt over bewijs te beschikken dat de tempel betrokken is bij wildhandel.
De tempel heeft hem aangeklaagd voor professioneel wangedrag en probeert zijn licentie te laten intrekken. Vorige week bleven vertegenwoordigers van de tempel echter op een rechtbankzitting weg. De advocaat maakt zich geen zorgen; hij denkt dat de tempel de zaak niet op de spits durft te drijven.
De tijgertempel heeft al vele malen onder vuur gelegen, onder andere omdat de dieren in kleine kooien worden gehouden. Er zouden ook gestroopte dieren zijn. De tempel is een toeristische trekpleister, wat uiteraard de nodige pecunia in het laatje brengt. [Waarom moet ik toch denken aan Wat Dhammakaya en de antieke Mercedes? Trouwe lezers begrijpen waar ik op doel.]

Alle 137 tijgers worden weggehaald uit tijgertempel
30 mei – Deze week haalt de DNP, bijgestaan door politie, leger en lokale autoriteiten, in totaal zo’n duizend man, alle 137 tijgers weg uit de controversiële tijgertempel Wat Luangta Bua Yannasampanno in Kanchanaburi. Eindelijk komt een eind aan het gesol met de dieren, die de tempel geen windeieren hebben gelegd, naar schatting zo’n 100 miljoen baht per jaar. De tijgers worden ondergebracht in twee wildlife breeding centra in Ratchaburi.
Wanneer de DNP op tegenstand stuit, gaat ze de rechter toestemming vragen het tempelterrein te betreden. De monniken en supporters die dwars liggen, worden voor het gerecht gebracht, omdat ‘ambtenaren hun plicht moeten doen en de tempel vooraf is geïnformeerd’, zegt DNP adjunct directeur-generaal Adisorn. Hij benadrukt dat de tijgers staatseigendom zijn en dat de tempel de dieren niet langer kan exploiteren [lees: uitbuiten].
De tempel verzet zich tegen de operatie en heeft de Central Administrative Court gevraagd er een stokje voor te steken. Ze vraagt de DNP te wachten op de uitspraak van de rechter. Maar de DNP doet dat niet, want de rechtbank heeft nog niet gezegd of ze de zaak in behandeling neemt. (Bron: website Bangkok Post, 29 mei)

Ondanks tegenwerking de eerste tijgers op transport
31 mei – Het ging gisteren niet van een leien dakje in Wat Pa Luangta Bua Yannasampanno in Kanchanaburi, beter bekend als de tijgertempel. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) dat begonnen is aan een operatie om de 137 tijgers naar twee wildlife breeding centra te verhuizen, stond voor een gesloten deur. Die ging pas open nadat de rechtbank rond het middaguur een huiszoekingsbevel had verleend.
Maar de tempelstaf bleef zich verzetten door de tijgers te voederen voordat ze verdoofd zouden worden wat een risico voor hun gezondheid vormt en ze lieten tijgers los in een omheinde ruimte. Het gevolg was dat slechts drie tijgers op transport gesteld konden worden. Voor de operatie was een week uitgetrokken, die gaat nu langer duren. De planning is om 20 dieren per dag te verhuizen.
Adjunct directeur-generaal van de DNP dreigt de tempel te laten vervolgen wegens overtreding van de Wildlife Conservation and Protection Act (1992) wanneer ze de verhuizing tegenhoudt. Daarop staat een maximum gevangenisstraf van 4 jaar en/of een boete van 40.000 baht.
De tempel ligt al meer dan tien jaar onder vuur. Ze wordt verdacht van illegale handel en illegaal fokken. Bezoekers hebben de indruk dat de dieren gedrogeerd worden. Maar de tempel ontkent dat allemaal. De tempel is begonnen aan de aanleg van een dierentuin, waarvoor toestemming is verleend door de DNP. Actievoerders zijn naar de bestuursrechter gestapt. Ze willen dat de vergunning wordt ingetrokken.
De tempel is een populaire toeristische bestemming. Naar schatting levert het bezoek 100 miljoen baht per jaar op. Bezoekers mogen de tijgerwelpen de fles geven, met de aangelijnde tijgers een wandelingetje maken en de onvermijdelijke selfies maken met de dieren. (Bron: website Bangkok Post, 30 mei)

1 juni
– De tijgertempel in Kanchanaburi gaat dicht nu de DNP bezig is de 137 tijgers naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi te verhuizen. Na twee dagen zijn 40 tijgers verhuisd. De eerste dag stuitte de DNP, bijgestaan door de politie, in totaal 300 man, op dichte deuren, maar die gingen open nadat de rechtbank een huiszoekingsbevel had verstrekt. Enkele toeristen en personeelsleden van de tempel protesteerden gisteren tegen de verhuizing. Zoals bekend wordt de tempel verdacht van illegale handel in wilde dieren.

Dode tijgerwelpen gevonden in vrieskist tijgertempel
2 juni – Schokkende ontdekking gisteren in de tijgertempel: de karkassen van 40 tijgerwelpen, verborgen in een vrieskist in de keuken van Wat Pa Luangta Maha Bua in Kanchanaburi, zoals de naam van de tempel luidt. Ze lijken onlangs gedood te zijn. Edwin Wiek (Wildlife Friends Foundation of Thailand) meldt dat de autoriteiten ook een tiental beschermde neushoornvogels in beslag hebben genomen.
De DNP is deze week bezig de 137 tijgers te verhuizen naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi. De tempel wordt verdacht van illegale wildhandel en dierenmisbruik. DNP adjunct directeur-generaal Adisorn zegt: ‘Het bewaren van de karkassen moet voor de tempel van belang zijn geweest, maar wat dat is, ontgaat me.’ Behalve de dode welpen zijn ook een Binturong gevonden, een beschermde diersoort die beter bekend staat als bearcat, en enkele organen. De tempel was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.
Verder meldt het bericht dat lichaamsdelen van tijgers gebruikt worden in traditionele Chinese medicijnen. Sinds 2001 probeert de DNP de tijgers, die tijdelijk waren ondergebracht in de tempel omdat ze zelf geen opvang had, terug te krijgen. [Weer een treffend voorbeeld van het gebrek aan doortastendheid van Thaise overheidsdiensten]
Het World Wildlife Fund loofde woensdag de DNP voor haar acties. Dinsdag zei de groep People for the Ethical Treatment of Animals dat de tempel ‘een hel voor de dieren’ was. Ze riep toeristen op er weg te blijven. De tempel is inmiddels gesloten. (Bron: website Bangkok Post, 1 juni)
Persoonlijke noot: Ik denk dat zonder militair regime het probleem was blijven etteren. Soms komen goede dingen uit verkeerde situaties voort.
Update krant: Niet alleen 40 karkassen zijn gevonden, maar ook een leeuw, zes neushoornvogels, het karkas van een Binturong (bear cat), een eekhoorn, vijf geweien, en dierenorganen in potten. De DNP was door een tempelmedewerker getipt over de vrieskist.
Van de dode welpen is DNA afgenomen om na te gaan of het om jonkies gaat van de 137 tijgers. De tempel gaat vervolgd worden wegens het illegaal bezit van wilde dieren en dierlijke karkassen.
Volgens een overeenkomst tussen de DSI en de tempel dienen nieuw geboren tijgers en overleden dieren te worden gemeld, maar dit is niet gebeurd, zegt de directeur van het Wildlife Conservation Office van de DNP. Tijgerorganen zijn een interessante inkomstenbron, een levende welp is ettelijke honderdduizend baht waard, een volwassen dier kan gemakkelijk 1 miljoen baht opbrengen.

Tijgertempel Oogst van donderdag

Nog eens 30 dode tijgerwelpen gevonden
3 juni – De tijgertempel in Kanchanaburi begint alle kenmerken van een horrorverhaal te vertonen, want gisteren zijn door DNP-medewerkers nog eens 30 karkassen van tijgerwelpen gevonden, twee tijgerhuiden en een groot aantal amuletten, gemaakt van botjes. Ze lagen in een tijdig onderschepte pickup truck die het terrein wilde verlaten en in de kamer van de tempelabt en -medewerkers.
Twintig tijgerwelpen tussen 1 en 2 jaar, waarvan bekend is dat er toeristen mee werden getrokken, zijn verdwenen. De DNP blijft er naar op zoek gaan. Volgens een bron zijn ook in het kantoor van een dierenarts, die voor de tempel werkte, 40 karkassen in glazen potten gevonden.
De gruwelijke vondsten, woensdag begonnen met de vondst van 40 karkassen in een diepvrieskist, bevestigen wat dierenrechtengroepen en natuurbeschermers al lang zeiden, namelijk dat de tempel heimelijk een fokkerij was en grote winsten maakte met de verkoop van dieren en organen op de zwarte markt. Het karkas van een tijger die 1 tot 2 jaar oud is, is in sommige landen 100.000 baht waard. Het wordt verwerkt tot talisman of in Chinese traditionele medicijnen gebruikt.
De beschuldigingen tegen de tempel hebben voorgaande regeringen er nooit toe kunnen brengen de tijgers weg te halen, terughoudend als ze waren om tussenbeide te komen in zaken van de clerus, maar het huidige (militaire) bewind lijkt daar minder moeite mee te hebben. Het Wildlife Conservation Office van de DNP heeft bekend gemaakt de tempel te laten vervolgen wegens het bezit van karkassen van beschermde wilde dieren.
Inmiddels zijn 64 van de 137 tijgers overgebracht naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi. Naar verwachting worden de laatste morgen verhuisd.
In bijgaand kader een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen sinds de tempel is begonnen met de opvang van tijgers.

Tijgertempel: Geen monniken maar hebzuchtige schurken
4 juni – Laat ik eens beginnen met de reactie van ene Pepper onder het artikel op de website van Bangkok Post.
‘It is just like an iceberg isn’t it? The problem is, do the authorities have the conviction to get the biggest part that is hidden? And surely there is no need to be worried about karma from these saffron clad individuals, surely they cannot be considered monks. They are “sheep dressed up in wolves’ clothing”. No need for charms or visits to temples to get protection for the authorities, these are not monks, they are just greedy thugs.’
Nou, daar is geen woord Spaans bij. Het artikel meldt dat de politie op zoek gaat naar mogelijke banden tussen de tijgertempel en de illegale handel in en smokkel van wilde dieren. Met een variant op Follow the money, bekend uit de Watergate affaire, is het motto: Volg het spoor. En dat spoor begint bij de in de tempel gevonden karkassen. Ik zal daar verder niet over uitweiden want de details vindt u in het bericht van gisteren.
Inmiddels is de verhuizing van de 137 tijgers nog in volle gang. Op de foto een tijger die het wel naar zijn zin lijkt te hebben in zijn verhuiskooi en er in het Khao Son wildlife breeding centrum in Ratchaburi niet uit wil komen.
Verder meldt het bericht dat het volstrekte gebrek aan medewerking van de tempelautoriteiten een probleem voor de autoriteiten vormt om licht te brengen in de vondsten, inclusief de inbeslagname van huiden en ta krut (kokervormige amuletten).
De tempel doet of haar neus brandt. Op haar Facebookpagina schrijft ze: ‘We are disgusted at this discovery and we don’t condone this. We are looking forward to the authorities bringing the culprits to justice.’ Maar die boeven zijn ze toch zelf of ben ik nou gek? (Bron: website Bangkok Post, 3 juni)
Update krant: De politie verwacht dat het onderzoek naar banden tussen de tempel en de illegale handel in wilde dieren, niet al te gecompliceerd is omdat de routes bekend zijn. Hoofdcommissaris Chakthip denkt snel verdachten te kunnen achterhalen. Van vijf personen is al bekend dat ze vervolgd gaan worden: drie monniken en twee leken. Ze probeerden er donderdag in een pickup truck met twee tijgerhuiden en duizend ta krut vandoor te gaan. De abt, in wiens kamer delen van tijgerkarkassen zijn gevonden, vertrok zondag naar Bangkok, maar onbekend is waar hij precies verblijft.
Gisteren zijn nog eens twee (levende) tijgers gevonden waarmee het totaal aantal tijgers dat verhuisd moet worden 139 is. Inmiddels zijn 119 tijgers ondergebracht in twee wildlife breeding centra in Ratchaburi. Tuanjai Noochdamrong van het Wildlife Conservation Office zegt dat de DNP de regering om een aanvullend budget gaat vragen om de dieren te voederen. De kosten bedragen 600.000 tot 800.000 baht per maand.
De in april door de DNP verstrekte vergunning voor een dierentuin wordt niet door de DNP ingetrokken. De vergunning staat op naam van een bedrijf, Tiger Temple Co, dat niet betrokken is bij de gruwelijke vondsten. ‘De vergunning is legaal verkregen’, zegt DNP-hoofd Thanya. ‘Die kunnen we niet intrekken.’ Het bedrijf wordt scherp in de gaten gehouden en nagegaan wordt of voor alle dieren een vergunning is verstrekt.
Edwin Wiek, directeur van de Wildlife Friends Foundation, wijst er echter op dat het bedrijf nauwe banden heeft met de foute tempel. Leden van de tempelcommissie zijn lid van het bedrijfsbestuur.
Het UN Environment Programma en het UN Office on Drugs and Crime noemen de vondsten in een verklaring een ‘schok voor velen in de wereld’. Ze wijzen erop dat de illegale handel tot het uitsterven van de tijgerpopulatie kan leiden. Thans leven nog vierduizend tijgers in het wild. ‘Tenzij de illegale handel wordt gestopt, zullen we meer van dit soort situaties aantreffen’, zegt de verklaring.

Tijgertempel ontruimd; missie volbracht
5 juni – Sai Fah 2 was zaterdag de laatste van de 137 tijgers die verdoofd werd en overgebracht naar het wildlife breeding centrum Khao Son in de provincie Ratchaburi, een van de twee centra waar de tijgers nu genieten van hun vrijheid. De verhuizing maakte een einde aan een operatie van een week, die gruwelijke vondsten opleverde.
Een opsomming (ik laat de vertaling achterwege): 40 tiger cub carcasses, six hornbills, 27 sheets of processed wood, including teak, two tiger pelts and hundreds of ta krut talismans made from tiger parts, among others. The stunning discoveries continued on Saturday when authorities found a stuffed tiger buffalo, a stuffed Asian golden cat and a stuffed leopard. The skeletons of a dead Asian golden cat and a dead leopard were also seized in the compound.
Sommige vondsten werden gedaan bij het onderkomen van abt Phra Sutthi Sarathera. De monnik vertrok vorige week zondag naar Bangkok, maar zijn verblijfplaats is onbekend.
Nu de missie is volbracht, gaat de volgende fase in: een politieonderzoek in samenwerking met de DNP naar mogelijke banden tussen de tempel en de illegale handel in en smokkel van wilde dieren.
Voor een album met foto’s van de ontruiming klik hier. (Bron: website Bangkok Post, 4 juni)

Sluiting dreigt voor tijgertempel
6 juni – Wat Pa Luang Ta Maha Bua in Kanchanaburi, beter bekend als de tijgertempel, blijkt illegaal 931 rai bosgebied in bezit te hebben genomen. Dat is gisteren ontdekt tijdens een inspectie van drie overheidsdiensten en de politie. Ook een perceel van 391 rai waarop de tijgers werden gehouden, blijkt ‘gekraakt’ te zijn. Dat perceel zou gebruikt kunnen zijn bij de illegale wildhandel, waarvan de tempel wordt verdacht.
DNP adjunct-hoofd Adisorn zegt dat Alro (Agricultural Land Reform Office) het Office of National Buddhism (ONB) zal vragen het gebruiksrecht in te trekken; het Royal Forestry Department gaat aangifte doen wegens encroachment (land kraken). ONB adjunct-hoofd Chayapong zegt een onderzoek toe. Als de claims juist zijn, kan de tempel gesloten worden of moet ze verhuizen.
Bangkok Post opent vandaag met de tijgertempel, maar het artikel bevat bitter weinig nieuwe feiten. De politie heeft de abt, die zondag de benen nam, nog niet gedagvaard. Zijn verblijfplaats is onbekend. In de tempel bevinden zich nog enkele dieren die verhuisd moeten worden, zoals een paard, beer, buffels, antiloop en barking deer of muntjak (een klein hert). Op de tijgers en karkassen worden DNA-testen gedaan; de dode tijgerwelpen krijgen een autopsie om de doodsoorzaak vast te stellen. De resultaten zijn over twee weken bekend. De DNP zou de vergunning kunnen intrekken, die de tempel heeft voor het aanleggen van een dierentuin.

Tijgertempel: Abt doet zijn mond open
7 juni – De abt van de tijgertempel die vorige week spoorloos verdween toen de DNP begon de tijgers naar twee wildlife breeding centra te verhuizen, houdt donderdag een persconferentie om zijn kant van het verhaal te vertellen. Nu de verhuizing voltooid is, heeft de politie de zaak overgenomen van de DNP.
Nog tweeduizend dieren bivakkeren op het tempelterrein, waaronder beren, paarden, verschillende soorten herten, vee en een depressieve mannetjes leeuw die niet wil eten. De tempel kampt met voedseltekorten, want de geldstroom van bezoekende toeristen is opgedroogd. Van een belangrijke toeristische attractie in Kanchanaburi lijkt de tempel nu weer op een boeddhistische tempel met vijftien monniken en een noviet.
Personeel van het lokale arbeidsbureau is gisteren naar de tempel gegaan om gegevens te noteren van de 72 werknemers van Tiger Temple Co die hun baan hebben verloren omdat er geen tijgers meer zijn om te verzorgen. [En de overige dieren dan?]
Tijdens de verhuizing van de 137 tijgers van 30 mei tot 4 juni heeft de DNP 70 karkassen van tijgerwelpen gevonden, organen op sterk water, amuletten gemaakt van tijgerbotten en bewerkt beschermd hout. De tempel wordt verdacht van illegale handel in en smokkel van wilde dieren. De politie gaat op zoek naar banden met illegale bendes. (Bron: website Bangkok Post, 6 juni)
Op de foto abt Phra Wisutthi Sarathera in april vorig jaar toen hij de autoriteiten wilde tegenhouden om Aziatische beren uit zijn tempel weg te halen.
Update krant: De DNP is in het bezit gekomen van een document dat de tempel in verband brengt met de zwarte markt in de handel van wilde dieren. DNP adjunct-hoofd Adisorn zegt dat het document is ondertekend door de abt en mensen in Laos, maar hij weigert meer details te verstrekken. De politie maakte eerder al bekend onderzoek te willen doen naar banden tussen de tempel en de illegale dierenhandel.
De DNP kreeg in december 2014 argwaan toen drie tijgers bleken te ontbreken. Die argwaan werd nog eens bevestigd toen later bleek dat dertien tijgers geen microchip hadden. De politie heeft toegezegd te onderzoeken of er een verband bestaat met de huidige verdenkingen.
De tempel kreeg gisteren bezoek van de adjunct-hoofdcommissaris van politie en de directeur van het provinciaal kantoor van de NOB. Hij trof er tien monniken aan. Volgens een DNP-medewerker hoeven de achtergebleven dieren, zo’n duizend stuks (geen tijgers), niet van de honger om te komen want enkele liefdadigheidsorganisaties hebben voedsel verstrekt.
Voor een chronologisch overzicht van de affaire klik hier. Op bijgaande foto de ingang van de dierentuin die in aanleg is en waartegen dierenliefhebbers zich verzetten

30 dierentuinen met tijgers onder de loep
8 juni – Behalve de tijgertempel in Kanchanaburi, die door de DNP is ontruimd, telt het land nog dertig andere dierentuinen met tijgers en andere wilde dieren. De politie houdt er rekening mee dat die eveneens betrokken zijn bij de illegale handel in wilde dieren. Ze gaat ze onder de loep nemen.
In de stad Kanchanaburi heeft de politie gisteren vier tijgers en een slachthuis gevonden, dat mogelijk banden heeft met de tijgertempel. De tijgers zaten in kooien op een stuk land van negen rai. In het slachthuis zijn een grote koelkast, voedselvoorraden, messen en ander gereedschap voor de slacht aangetroffen.
Het bericht herhaalt  verder het eerder gemelde nieuws over het document dat opgedoken is en het bewijs vormt dat de tempel in contact stond met handelaren in Laos. Het document is getekend door de abt van de tijgertempel. DNA-onderzoek van de tijgers en dode welpen moet uitwijzen of die banden met Laos bestaan. Morgen geeft de abt, die een week geleden aan zijn kuierlatten trok, een toelichting op alle beschuldigingen. De tempel wordt voorts verdacht van encroachment op duizend rai bosgebied.

Pinokkio verdedigt abt Tijgertempel
10 juni – Niet de abt van de tijgertempel heeft gisteren, zoals beloofd, een toelichting gegeven op de gruwelijke vondsten die in zijn tempel zijn gedaan, maar zijn advocaat en een voormalige politicus spraken bij het hek met de pers. De abt werd wel even gezien toen hij in een buggy passeerde.
Volgens de twee woordvoerders heeft de abt een hartaandoening* en kon hij daarom niet opdraven.
Over hun verklaring kan ik kort zijn: de abt wist van niks, de tempelstaf is verantwoordelijk voor de gevonden karkassen van tijgerwelpen, amuletten gemaakt van tijgerbotjes, organen op sterk water en tijgerhuiden. Handel in wilde dieren? Geen sprake van. ‘De recente kwesties en slechte publiciteit zijn een complot tegen de abt’, aldus de twee Pinokkio’s. (Bron: website Bangkok Post, 9 juni)
* Hoe toevallig, want ook de abt van Wat Dhammakaya verschuilt zich achter zijn ziekte; hij zou te ziek zijn om zich bij de DSI te melden. De elite doet het anders. Die vlucht naar het buitenland totdat de zaak is verjaard.
Update krant: De krant vertelt in grote lijnen hetzelfde verhaal, maar gaat wat uitgebreider in op de rol van de dierenarts van de tempel. Die zou sinds 2001 de verantwoordelijke man zijn geweest voor de zorg over de tijgers. In dat jaar ontfermde de tempel zich over de eerste zeven tijgers. Hij zou als enige in staat zijn de tijgerwelpen in potten te conserveren.
De dierenarts die zich inmiddels heeft gedistantieerd van de tempel, deed onlangs aangifte van de verdwijning van drie tijgers. Hij zou van iemand drie microchips hebben gekregen uit het lijf van de tijgers, hetgeen erop wijst dat de tijgers dood waren toen ze verwijderd werden.
Volgens een van de woordvoerders, oud-parlementslid Siri, heeft de tempel altijd goed voor de tijgers gezorgd. De verhuizing heeft geleid tot de sluiting van een van de belangrijkste toeristische attracties van Kanchanaburi. Werknemers die voor de dieren zorgden, hebben nu hun baan verloren.
‘Wat met de tempel is gebeurd, was een samenzwering van de dierenarts en de DNP om de tempel te vernietigen. De actie werd ook gesteund door een internationale organisatie met een verborgen agenda de tijgers te verhuizen om een nieuwe toeristische attractie te creëren.’
Siri vraagt zich af of de DNP wel bevoegd was zonder behoorlijk rechtbankbevel de tempel te doorzoeken en de tijgers in beslag te nemen. Hij wijst erop dat de DNP de tempel destijds gevraagd heeft voor de tijgers te zorgen omdat ze zelf geen opvang voor hen had.
Over de amuletten die in het verblijf van de abt zijn gevonden, zegt Siri dat werknemers ze er verborgen hadden omdat ze dachten dat daar niet gezocht zou worden. Drie monniken en twee werknemers zijn gearresteerd toen ze probeerden met een pickup truck, geladen met amuletten, er vandoor te gaan.

Tijgertempel in geldnood; dieren hebben honger
23 juni – Nu de enige inkomstenbron van de tijgertempel is stil gevallen, begint Wat Pa Luang Ta Maha Bua, zoals de tempel officieel heet, in geldnood te komen. De staf heeft een oproep voor donaties gedaan, want het geld ontbreekt om voer te kopen voor de achtergebleven tweeduizend dieren.
De tempel, sinds 2004 een populaire toeristische trekpleister in Kanchanaburi, trekt sinds vorige maand geen bezoekers meer, toen het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) de 137 tijgers uit de tempel verhuisde naar twee wildlife breeding centra.
Bij die operatie werden 70 karkassen van tijgerwelpen gevonden, organen op sterk water, amuletten gemaakt van tijgerbotten en bewerkt beschermd hout. De tempel wordt verdacht van illegale handel in en smokkel van wilde dieren. De politie is op zoek naar banden met illegale bendes.
De dieren die nu nog op het tempelterrein scharrelen, zijn onder meer koeien, buffels, herten, barking deers en beren. Veel dieren zijn gekocht van of gered uit slachthuizen, wat een populaire vorm van merit-making is van boeddhisten.
Temple boy [lekendienaar van een monnik] Nathawut Phokaew zegt dat hij en de andere tempelstaf blijven omdat er anders niemand is om de dieren te voederen. Hij vertelt dat sommige dieren ziek zijn en sommige zwanger. ‘Het enige wat we kunnen doen is de dieren op het tempelterrein te laten foerageren. Het zou goed zijn als regeringsfunctionarissen en met name veeartsen van tijd tot tijd een kijkje komen nemen.’
De tempel is in 2004 begonnen met zeven gewonde tijgers. Ze mocht de dieren verzorgen omdat de overheid destijds geen opvang voor hen had. In de loop der jaren is de populatie uitgegroeid tot 147 dieren [de 137 verhuisde dieren plus dieren die eerder weggehaald waren c.q. ontbraken]. (Bron: website Bangkok Post, 22 juni)

Tijgers uit tijgertempel kunnen moeilijk wennen
2 juli – De tijgers die uit de beruchte [woordkeus Bangkok Post] tijgertempel in Kanchanaburi naar twee wildlife breeding centra zijn verhuisd, kunnen maar moeilijk wennen in hun nieuwe omgeving. Voor één tijger was de verhuizing te veel: het 6-jarige dier is overleden. Ook de overgang van gekookt voer dat zij in de tempel kregen, naar rauw voedsel valt de dieren moeilijk.
Vrijdag brachten functionarissen en veeartsen van de DNP een bezoek aan Khaozon en Khao Prathap Chang in Ratchaburi. Het viel hen op dat veel tijgers geagiteerd waren en veel gromden. Eén tijger had problemen met ademhalen. De dierenverzorgers geven de tijgers vitaminen om hun spanning te verminderen.
Volgens Adisorn Noochdumrong, DNP adjunct directeur-generaal, passen de tijgers zich over het algemeen goed aan hun nieuwe omgeving, voer en verzorgers aan, maar sommige zijn gestrest, eten nauwelijks en moeten scherp in de gaten worden gehouden. De dieren die niet eten, krijgen tranquillizers, een zoutoplossing en voedselkorrels. Ze weigeren de rauwe kip die hen wordt voorgezet.
De DNP is niet van plan de tijgers weer te verplaatsen, maar particuliere dierentuinen kunnen wel inlichtingen over hen inwinnen, zegt Adisorn. De dieren kunnen niet in het wild worden losgelaten, omdat het geen inheemse dieren zijn. De DNP gaat verhoging van haar budget vragen om de zorg voor de tijgers te financieren. (Bron: website Bangkok Post, 1 juli)

DNP gaat beter voor tijgers zorgen
2 juli – Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) is zeker geschrokken van de berichtgeving gisteren over de uit de tijgertempel verwijderde tijgers (zie het bericht hierboven: Tijgers uit tijgertempel kunnen moeilijk wennen) want DSI-hoofd Adisorn Noochdamrong is er als de kippen bij om verbeteringen aan te kondigen.
Adisorn zegt dat de DNP wacht op een aanvullende budget van 5 miljoen baht, zodat ze de leefruimte van de dieren kan vergroten. Tevens wordt een dubbel hek van 5 kilometer geplaatst om de veiligheid van de bewoners die bij bij het Khaozon Wildlife Breeding Centre wonen, te waarborgen.
Dit centrum, waar 62 van de geconfisqueerde tijgers verblijven, is een van de twee centra waar de tijgers zijn ondergebracht; inmiddels 146 dieren want 1 is overleden. Om het rekensommetje af te maken: 137 tijgers zijn begin juni verhuisd, 10 waren al eerder weggehaald.
Volgens veearts Natanon Panpeth zijn de meeste tijgers in Khaozon gezond en hebben slechts enkele dieren problemen met de andere voeding. Winan Wirana, hoofd van het centrum, zegt dat elke tijger dagelijks 4 kilo rauwe kip eet. Het centrum heeft circa 300.000 baht per maand nodig om de dieren te voederen.
Saksan Eiamnoo, die al meer dan 10 jaar voor tijgers zorgt, zegt dat de dieren aanvankelijk behoedzaam waren, maar ze beginnen zich langzaam aan hun nieuwe omgeving aan te passen. (Bron: website Bangkok Post, 2 juli)

Kantoor van de abt van de tijgertempel

8 juli – Foto: Het kantoor van de abt van Wat Pa Luang Ta Bowa Yannasampanno, beter bekend als de tijgertempel, in Kanchanaburi waaruit de DNP 174 tijgers heeft verhuisd naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi, en waar 40 karkassen zijn gevonden van dode tijgerwelpen. Het Agricultural Land Reform Office gaat illegaal in het land in gebruik genomen gronden opeisen, te beginnen met 193 rai die de tempel in Kanchanaburi heeft ingepikt.

Tijgertempel: 80 procent grondgebied is illegaal
14 juli – De (inmiddels) beruchte tijgertempel in Kanchanaburi verliest 80 procent van haar grondgebied. Gebleken is dat de tempel illegaal grond in gebruik heeft genomen die is bestemd voor landloze boeren. De 1.322 rai zogeheten agricultural reform land gaat verdeeld worden.
Volgens Wacharin Wakamanont, agricultural land reform hoofd van Kanchanaburi, heeft het Office of National Buddhism in 2003 391 rai agricultural reform land aan de tempel toegewezen onder de voorwaarde dat het uitsluitend gebruikt zou worden voor religieuze doeleinden. Daar de tempel misbruik heeft gemaakt van het land, wordt het teruggebracht tot 279 rai. De resterende 112 rai plus 931 rai die illegaal in gebruik is genomen, gaat naar 118 arme families om er in coöperatief verband het boerenbedrijf uit te oefenen.
De ooit belangrijkste toeristische trekker van Kanchanaburi ligt onder vuur omdat ze verdacht wordt van de handel in wilde dieren. Zo’n tien jaar geleden ontfermde de tempel zich over zeven tijgerwelpen die door bewoners gevonden zouden zijn. Sindsdien groeide de populatie naar 147 tijgers. Begin juni verhuisde de DNP 137 tijgers naar twee wildlife breeding centra in Ratchaburi, nadat eerder al tien tijgers waren weggehaald. Bij die operatie werden dode tijgerwelpen gevonden, en amuletten gemaakt van tijgerbotjes.
De gruwelijke vondsten bevestigden wat dierenrechtengroepen en natuurbeschermers al lang zeiden, namelijk dat de tempel heimelijk een fokkerij was en grote winsten maakte met de verkoop van dieren en organen op de zwarte markt.
De tempel beschikt nog over tweeduizend dieren, onder meer koeien, buffels, herten, barking deers en beren. Veel dieren zijn gekocht van of gered uit slachthuizen, wat een populaire vorm van merit-making is van boeddhisten. Een dierentuin was in aanleg, maar wat daarmee gaat gebeuren, heb ik nog niet gelezen.

Tijgertempel: Aangifte tegen abt wegens illegale wildhandel
23 december – De tijgertempel in Kanchanaburi is na lange tijd weer eens in het nieuws. Om het geheugen op te frissen: na een lange strijd is het de DNP (Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation) gelukt in juni de 147 tijgers uit de tempel weg te halen.
Tevens werden de karkassen van tijgerwelpen in diepvrieskisten gevonden alsmede onder andere duizenden amuletten gemaakt van tijgerbotten. Vijf verdachten, waaronder een monnik, zijn al in staat van beschuldiging gesteld wegens illegale wildhandel.
De DNP gaat begin volgend jaar aangifte doen tegen de abt en twee tempelcommissies wegens het vermoeden van illegale handel in tijgers. Uit onderzoek is gebleken dat het DNA van zes dode welpen niet overeenkomt met een van de 147 tijgers. De herkomst van 15 van de 40 welpen is verdacht omdat het DNA met slechts één van de tijgers overeenkomt. ‘Dit betekent dat de welpen van elders komen, vermoedelijk omdat ze door illegale handel zijn verkregen’, zegt DNP-hoofd Adisorn.
De tempelstichting heeft onlangs de DNP toestemming gevraagd voor de overname van 105 tijgers die ze gekocht heeft van een binnenkort te sluiten dierentuin in Nakhon Nayok. De DNP vindt het geen goed idee daar de dierentuin van de tempel niet voldoet aan behoorlijke kwaliteitseisen. Adisorn gaat de aanvraag bespreken met het juridisch team van de DNP. Adisorn denkt dat wel een oplossing zal worden gevonden.

Vrijdag 20 januari 2017
– In de tijgertempel in Kanchanaburi [een naam die niet meer van toepassing is want de DNP heeft alle 137 tijgers vorig jaar weggehaald] zijn zes brown-antlered herten in beslag genomen bij een bezoek gisteren door dierenartsen, soldaten, politieagenten en dierentuinfunctionarissen. Ze zijn naar het Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary in Uthai Thani gebracht.
In totaal worden in de tempel 39 brown-antlered herten, vier barking herten en 83 andere herten weggehaald. Dat zijn in Thailand beschermde dieren; het is illegaal om ze te vangen en bezitten. De operatie neemt een maand in beslag

Beschuldiging: Dieren in tijgertempel verhongeren
4 februari 2018  – Soms komen in de krant onderwerpen terug, waarbij ik diep in mijn geheugen moet graven: hoe zat het ook al weer; zeker wanneer ik geen pagina heb aangemaakt over het desbetreffende onderwerp. Maar als ik dat wel heb gedaan, heb ik niet altijd puf om die helemaal te lezen en volsta ik met wat ik me ervan herinner.
Dat geldt voor de tijgertempel, ik mag wel zeggen controversiële tijgertempel in Kanchaburi, die na lang touwtrekken in 2016 is leeggehaald door de DNP. Bij die operatie zijn karkassen van tijgerwelpen gevonden en amuletten, volgens dit bericht gemaakt van huid en tanden, volgens eerdere berichten van botjes.
De tempel werd verdacht van illegale dierenhandel en het misbruik van de 137 tijgers waarmee bezoekers zich op de foto lieten zetten. Gouden handel, de tempel verdiende aan toegangsgelden 100 miljoen bath per jaar. De tempel bood sinds 1994 onderdak aan de dieren. De eerste was een tijgerwelp die zijn moeder had verloren. De dieren verblijven sinds de verhuizing in centra van de DNP in Ratchaburi.
Volgens een recente bezoeker van de tempel worden de dieren die zijn overgebleven, zoals een leeuw, hert, zwijn, pauwen, hoenderen, koeien en buffels ondervoed. ‘Veel dieren zijn zichtbaar mager’, schrijft hij op Facebook. ‘Ik heb met ze te doen en vraag de mensen de dieren te helpen.’

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties