Tempelhonden slachtoffer van religieuze commercialisering
Tempels in Phuket maken een identiteitscrisis mee. Zijn het plaatsen van compassie, overpeinzingen en meditatie, de spirituele en sociale centra van de gemeenschap? Of zijn het toeristische attracties, voornamelijk verplichte nummers voor toeristen? Ooit waren de twee concepten, hoewel schurend, in het algemeen verenigbaar, maar dat lijkt niet langer het geval, schrijft de zondagbijlage Spectrum van Bangkok Post in een achtergrondverhaal over tempelhonden.
Een tempel in het district Kathu kwam onlangs in de lokale pers onder vuur te liggen omdat die betrokken was bij het Chinese zero-dollar tours schandaal. De tempel verkocht dubieuze amuletten aan naïeve Chinese toeristen.
In Chalong riep de beroemdste tempel van het eiland de autoriteiten onlangs op om de honden die er leefden te verhuizen naar het provinciaal dierenasiel, dat door sommigen wordt beschouwd als een dodenkamp voor honden.
Voor de meeste Thais is het een vertrouwd gezicht: honden die monniken tijdens hun ochtendronde volgen of een roedel bastaardhonden die op een tempelterrein onder de schaduw van bomen rusten. Tempels en honden horen net zo bij elkaar als kangoeroes en Australië.
Klachten over hondenpoep, etensresten en bijtende honden
Maar in Wat Chalong, waar dagelijks honderden tourincars toeristen naar toe brengen, staat het icoon op gespannen voet met de percepties van toeristen. Ze klagen over de hondenpoep en etensresten die op het tempelterrein liggen. Chinese toeristen klagen over agressieve bijtgrage honden en brengen de tempel de kosten van een rabiës injectie in rekening.
De tempelleiding zegt dat tempels, die door grote aantallen binnenlandse en buitenlandse toeristen worden bezocht, geacht worden om te voldoen aan dezelfde eisen, die gelden voor toeristische bestemmingen. Alles wat bezoekers kan ergeren, dient verwijderd te worden. Dat is inclusief tempelhonden.
Woordvoerder Chaiwat van Wat Chalong zegt dat toeristen voornamelijk gebeten worden omdat ze dieren verkeerd benaderen. ‘Ze aaien hen op hun kop en spelen met hun staart. Honden lijken op mensen. Sommige dagen zijn ze gelukkig, andere dagen humeurig. Maar er zijn geen ernstige gevallen geweest, alleen schrammen.’
Een bewoner die honden in Wat Chalong voert, zegt zich zorgen te maken over de toenemende bereidheid van de autoriteiten om honden op te sluiten in het Government Stray Dog Shelter. Die plek is vuil en ongezond. Ze vertelt tweemaal in december gezien te hebben dat honden verdoofd werden en weggehaald.
‘Het lukte me twintig te redden, maar ik was alleen dus kon ze niet allemaal helpen. De honden die naar de shelter worden gebracht, zijn niet wild. Sommige hebben hun tanden al verloren en zijn blind. Hoe kunnen die bezoekers aanvallen? Sommige toeristen hebben het aan zichzelf te wijten als ze gebeten worden. Ze schoppen en slaan de honden, stappen bovenop op hen of laten hun kinderen in de buurt van de dieren komen als ze eten.’
Suan Pa Bang Kanu dierenasiel wordt gerenoveerd en uitgebreid
Hoofd Surajit van het Provincial Livestock Office zegt dat vanwege de overbevolking van het Suan Pa Bang Kanu dierenasiel de autoriteiten alleen nog potentieel gevaarlijke honden accepteren en niet meer alle honden. Honden die in en rond toeristische bestemmingen zwerven, worden ook weggehaald om te voorkomen dat ze Phuket’s toeristisch image schaden.
Surajit zegt dat het asiel wordt opgeknapt, zodat het aan meer honden onderdak kan bieden. De gouverneur van de provincie heeft al een krediet van 1,5 miljoen baht goedgekeurd voor renovaties van enkele delen en een krediet van 8 miljoen baht voor de bouw van een hondencondo, waardoor de capaciteit wordt vergroot met drie- tot vierhonderd honden. Voor de lopende kosten is slechts een klein budget uitgetrokken, waardoor het in 2004 geopende asiel nog steeds afhankelijk is van donaties en hulp van vrijwilligers van de Soi Dog Foundation, een lokale liefdadigheidsorganisatie.
Volgens mede-oprichter John Dalley is de zwefhondpopulatie de afgelopen jaren sterk verminderd dankzij grootscheepse sterilisatie en vaccinatie. Phuket is de enige provincie in Thailand die door de regering wordt beschouwd als rabiësvrij. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 25 maart 2018)